Rozmanitý svět rumů

Rozmanitý svět rumů

Rum už dávno není pití pro piráty nebo návštěvníky hospod čtvrté cenové. Stalo se z něj luxusní zboží dovážené z celého světa, které se vyplatí znát. Na trhu jsou stovky druhů těch nejrozmanitějších vůní a chutí a vyznat se v nich znamená porozumět procesu jejich výroby, specifik země, ze které pocházejí, i historii.

Něco málo o rumech

To, co jsme celá desetiletí v našich zeměpisných šířkách znali jako rum, má s tím opravdovým pramálo společného. Takzvaný tuzemský rum se obvykle vyrábí z lihu dochuceného rumovou esencí, zatímco pravý rum vzniká destilací z melasy nebo šťávy z cukrové třtiny.

Rumy se obvykle rozlišují na tři základní druhy – světlé (či bílé), které se používají především jako komponent koktejlů, zlaté (či jantarové), jež se nechávají fermentovat delší dobu a stejně tak déle zrají v dřevěných sudech, a tmavé, které často zůstávají v sudech i dlouhá léta a jsou typické svou plnou, výraznou chutí. Toto rozlišení však poněkud komplikuje dobarvování karamelem, které se u méně kvalitních rumů stalo v poslední době zvykem.

Rum nemá přesně stanovený postup výroby, ten se liší podle lokality, kde se zrovna vyrábí, a dle místních zvyklostí a tradicí. 

Rumové destinace

S rumy máme přirozeně spojený Karibik, což je logické, neboť tam se rum zrodil a stále je pro tuto oblast typickou komoditou. Oblíbené jsou rumy z ostrovů Velkých Antil – kubánské, jamajské, portorické nebo dominikánské, často však narazíme i na ty vyráběné na Martiniku, Guadeloupe, Barbadosu nebo Trinidadu a Tobagu.

Řada kvalitních rumů vzniká i v oblastech Střední a Jižní Ameriky, ať už mluvíme o Venezuele, Kolumbii nebo Panamě.

V této oblasti se rumy ze sousedících zemí nebo ostrovů mohou často značně lišit. Tradice výrobního procesu byla v minulosti ovlivňována tím, která koloniální velmoc danou zemi spravovala. Španělé, Britové i Francouzi ovlivnili výrobu každý po svém a dodnes je to na rumech znát.

Výrobní postupy a tradice se však mísí a často si lidé, kteří se přestěhují do jiné země – typicky emigranti z Kuby – přinášejí své osvědčené recepty a postupně je začleňují do výroby rumů v nové domovině.

Trochu stranou zůstávají rumy pocházející z Asie a oblasti Indického oceánu, přesto i v těchto končinách lze narazit na velmi kvalitní varianty. Běžně k dostání i u nás jsou například rumy filipínské nebo indické.

Lahodné, výrazné, jemné i exotické

Jak je vidno, existuje tolik druhů rumů, že je snad nikdo neochutná všechny. Vyplatí se však v tomto směru experimentovat a najít si mezi nimi ty, které budou vyhovovat právě našemu vkusu.

Někdo ocení výraznou chuť tmavých rumů, jiný dává přednost jemnějším tónům, oblíbené jsou i dochucované rumy, kde se snoubí jejich typická chuť s chutí například vanilky, banánu nebo pomeranče.

Štítky

Rum pro každou příležitost

Kvalitní rumy se dobře hodí pro celou řadu příležitostí. Dobře zvolená lahev rumu může představovat originální dárek, zajímavá kolekce rumů určitě okoření večer strávený s přáteli.

Za pozornost stojí návštěva některého z podniků specializujících se na tento alkohol, která může být například díky řízené degustaci neotřelou společenskou událostí.