Ve víně je pravda - Šumivé víno

Ve víně je pravda - Šumivé víno

Kdo by nemiloval bubliny? Pěkně si sednout na terasu nebo k bazénu, hodit nohy nahoru a vychutnat si skleničku pořádně vychlazeného vína s bublinkama.

Ono jich je ale několik druhů, takže není všechno šáňo ani prosseco, co má bublinky...

Sekty a champagne

Jedná se o vína šumivá, tlak v láhvi musí být minimálně 3 bary a musí vzniknout sekundárním kvašením vína. To znamená, že do vína přidáme směs cukru a kvasinek a necháme ho znovu kvasit.

Champagne a kvalitní sekty se vyrábí sekundárním kvašením přímo v láhvi. Láhev je uzavřená korunkovým uzávěrem, po nějaké době se převrátí dnem a v hrdle se ocitnou všechny kaly.

Láhev se pak zmrazí, odstřelí se uzávěr a tlakem CO2 se dostanou pryč i kaly. Doplní se expediční likér, který určuje výslednou sladkost produktu a uzavře se typickým korkem s agrafou.

Pro levnější sekty a prosseco se používá metoda charmat. Víno je v tancích, kde probíhá sekundární kvašení a poté se plní do láhví.

Frizzanté

Frizzanté je víno perlivé, tlak v láhvi musí mít minimálně 1 bar. Perlivost je způsobena oxidem uhličitým, který se dodává zvenčí. Takže si představte takový velký soda stream.

Štítky

Apel na závěr

Pokud máte rádi tato vína spíš pro jejich perlivost a netrváte na originálním italském prossecu, což je mimochodem ochranná známka s přesnými specifiky, tak se zkuste zaměřit na naše domácí vinaře.

Frizzanté dělají skvělé a pokud si trošku připlatíte za sekty, uvidíte, že určitě najdete svého favorita.

Sledujte náš YouTube kanál, aby vám neutekly další díly seriálu Ve víně je pravda.
Navštivte také stránky Vinařství Vican.