Sekty a champagne
Jedná se o vína šumivá, tlak v láhvi musí být minimálně 3 bary a musí vzniknout sekundárním kvašením vína. To znamená, že do vína přidáme směs cukru a kvasinek a necháme ho znovu kvasit.
Champagne a kvalitní sekty se vyrábí sekundárním kvašením přímo v láhvi. Láhev je uzavřená korunkovým uzávěrem, po nějaké době se převrátí dnem a v hrdle se ocitnou všechny kaly.
Láhev se pak zmrazí, odstřelí se uzávěr a tlakem CO2 se dostanou pryč i kaly. Doplní se expediční likér, který určuje výslednou sladkost produktu a uzavře se typickým korkem s agrafou.
Pro levnější sekty a prosseco se používá metoda charmat. Víno je v tancích, kde probíhá sekundární kvašení a poté se plní do láhví.
Frizzanté
Frizzanté je víno perlivé, tlak v láhvi musí mít minimálně 1 bar. Perlivost je způsobena oxidem uhličitým, který se dodává zvenčí. Takže si představte takový velký soda stream.