Pálava
Jedná se o křížence Tramínu červeného a Mülleru Thurgau. Byla vyšlechtěna už v roce 1953 panem Veverkou. Ale do povědomí široké veřejnosti se dostává až kolem roku 2000. V současné době se jedná o jedno z nejoblíbenějších vín u nás. A proto se taky často falšuje.
Takže pokud narazíte na podezřele levnou Pálavu jakožto sudovku, můžete si být jistí, že se jedná o nějakou její napodobeninu.
Proto si raději najděte svého vinaře, kde si budete jistí, že pijete opravdu Pálavu. Typická Pálava chutná a voní velmi podobně jako Tramín – tóny růže, mandarinky, kořenitosti, acidita však bývá výrazně vyšší.
Muškát moravský
Vznikl křížením Muškátu Ottonel a Prachtraube, odtud pracovní název, který se i dnes používá MOPR.
Typová vína mají světle žlutou barvu, výraznou muškátovou vůni, někdy s tóny černého rybízu, chuť lehčí, s nižším obsahem kyselin. Ve vůni a chuti můžeme hledat muškát, černý rybíz, příjemnou lehkost spojenou s ovocnými tóny.