Ve víně je pravda - Jak správně degustovat

Ve víně je pravda - Jak správně degustovat

Pořádání degustací je denním chlebem vinařů. A tak jim na způsobu degustace nepřijde nic zvláštního.

Ale návštěvníci sklepa často tápou, jak správně držet skleničku a točit s tím vínem.

Tak se na to pojďme společně mrknout.

Zásady správné degustace

Pokud chceme opravdu posuzovat víno, začínáme od barvy a čistoty. Nejlepší je se podívat proti bílému pozadí.

Ve víně nesmí být žádné nečistoty ani bublinky (pokud se nejedná o vína nefiltrovaná či perlivá), to by značilo vadu. Poté se popisuje intenzita barvy a její odstín.

Vůni nejlépe uvolníme zakroužením skleničky. Při čichání je dobré zavřít oči a plně se soustředit.

A pak už nezbývá než ochutnat. Je dobré se napít jen malý doušek a ten pořádně poválet po jazyku a snažit se nalézt jednotlivé chutě.

Štítky

Jak se zdokonalit?

Připadá vám, že sice přesně cítíte i máte na jazyku něco, ale to něco pojmenujete, až to vyřkne sommeliér? 

Nezoufejte, všechno jde nacvičit. Nos trénujte při vaření, se zavřenýma očima očichávejte jednotlivé ingredience a snažte se si vůni zapamatovat. Stejně pak postupujte s chutí.

A na degustacích se opravdu soustřeďte a snažte se najít zmiňované vůně a chutě. Uvidíte, že po čase se to určitě zlepší!

Sledujte náš YouTube kanál, aby vám neutekly další díly seriálu Ve víně je pravda.
Navštivte také stránky Vinařství Vican.