Ve víně je pravda - Jak správně degustovat
Pořádání degustací je denním chlebem vinařů. A tak jim na způsobu degustace nepřijde nic zvláštního.
Ale návštěvníci sklepa často tápou, jak správně držet skleničku a točit s tím vínem.
Tak se na to pojďme společně mrknout.
Zásady správné degustace
Pokud chceme opravdu posuzovat víno, začínáme od barvy a čistoty. Nejlepší je se podívat proti bílému pozadí.
Ve víně nesmí být žádné nečistoty ani bublinky (pokud se nejedná o vína nefiltrovaná či perlivá), to by značilo vadu. Poté se popisuje intenzita barvy a její odstín.
Vůni nejlépe uvolníme zakroužením skleničky. Při čichání je dobré zavřít oči a plně se soustředit.
A pak už nezbývá než ochutnat. Je dobré se napít jen malý doušek a ten pořádně poválet po jazyku a snažit se nalézt jednotlivé chutě.
Jak se zdokonalit?
Připadá vám, že sice přesně cítíte i máte na jazyku něco, ale to něco pojmenujete, až to vyřkne sommeliér?
Nezoufejte, všechno jde nacvičit. Nos trénujte při vaření, se zavřenýma očima očichávejte jednotlivé ingredience a snažte se si vůni zapamatovat. Stejně pak postupujte s chutí.
A na degustacích se opravdu soustřeďte a snažte se najít zmiňované vůně a chutě. Uvidíte, že po čase se to určitě zlepší!
Sledujte náš YouTube kanál, aby vám neutekly další díly seriálu Ve víně je pravda.
Navštivte také stránky Vinařství Vican.