Růžová vína
Pěkná barva u růžového vína je tak trochu alchymie. Jak už víte, barva je ve slupce hroznů, a aby přešla do vína, musí při výrobě probíhat ležení se slupkou nebo kvašení se slupkou.
A u růžového vína je důležité trefit správný čas, ani ne moc krátce, ale ani ne moc dlouze, protože do vína by se dostalo příliš moc taninů a bylo by více hořké, než je pro rosé žádoucí.
Červená vína
Zde probíhá fermentace i se slupkami. Protože se uvolňuje oxid uhličitý, který slupky nadnáší, je potřeba je neustále stlačovat dolů a zajistit tak kontakt se šťávou, potažmo burčákem.
Po nějaké době fermentace skončí, ale často ještě víno necháváme ležet se slupkami. Až poté jde všechno do lisu a dál se pracuje již pouze s vínem.
Červená vína většinou zrají u nás v sudech, aby získala příjemné třísloviny.
Celý proces výroby vína je mnohem složitější, ale to by bylo na diplomovou práci, takže je to jen letem světem, ale snad k pochopení.