Ve víně je pravda - Barvy vína - růžová a červená

Ve víně je pravda - Barvy vína - růžová a červená

Barva vína hraje velikou roli v tom, jak nám bude víno chutnat. Dneska se zaměříme na vína růžová a červená.

Na oboje se používají hrozny modré.

Růžová vína

Pěkná barva u růžového vína je tak trochu alchymie. Jak už víte, barva je ve slupce hroznů, a aby přešla do vína, musí při výrobě probíhat ležení se slupkou nebo kvašení se slupkou.

A u růžového vína je důležité trefit správný čas, ani ne moc krátce, ale ani ne moc dlouze, protože do vína by se dostalo příliš moc taninů a bylo by více hořké, než je pro rosé žádoucí.

Červená vína

Zde probíhá fermentace i se slupkami. Protože se uvolňuje oxid uhličitý, který slupky nadnáší, je potřeba je neustále stlačovat dolů a zajistit tak kontakt se šťávou, potažmo burčákem.

Po nějaké době fermentace skončí, ale často ještě víno necháváme ležet se slupkami. Až poté jde všechno do lisu a dál se pracuje již pouze s vínem.

Červená vína většinou zrají u nás v sudech, aby získala příjemné třísloviny.

Celý proces výroby vína je mnohem složitější, ale to by bylo na diplomovou práci, takže je to jen letem světem, ale snad k pochopení.

Štítky

Perlička na závěr

Barva má na vnímání vína velký vliv. Dokonce i špičkoví sommeliéři popisovali stejné víno pokaždé jinak, pokud ho jednou dostali jako bílé a podruhé (obarvené potravinářským barvivem) jako červené.

Tak si víno hlavně užívejte a nehledejte v něm zbytečné složitosti.

Sledujte náš YouTube kanál, aby vám neutekly další díly seriálu Ve víně je pravda.
Navštivte také stránky Vinařství Vican.