Bílá a tak trochu netypicky i oranžová
Barva v hroznech se vyskytuje až na výjimky pouze ve slupkách a při výrobě pak záleží, jak dlouho je štáva v kontaktu se slupkou, což právě určuje výslednou barvu vína.
Hrozny na výrobu bílého vína jsou většinou zelenkavé. Při zpracování jdu z mlýnko-odstopkovače rovnou do lisu a vinař pak už většinou pracuje pouze se šťávou.
Pokud probíhá kontakt se slupkou, je to často pouze v řádu hodin a na výsledném víně se to odrazí sytější barvou.
Při výrobě oranžových vín je pak kontakt se slupkou mnohem delší. Jsou to většinou měsíce a není tedy divu, že barvy těchto vín jdou do medových, oranžových nebo jantarových tónů.
Tato vína bývyjí často prezentována jako přírodní či naturální.
Znamené to, že vinař při jejich výrobě používá co nejméně chemie. Někdy se setkáte i s tím, že jsou nefiltrovaná.
Připravte se tedy na dost jiný nicméně zajímavý degustační zážitek.