Možná úskalí
Jako každá lidská činnost má i pěstování čokolády svá úskalí. O co konkrétního jde? V případě hlavních producentů kakaových bobů po celém světě jde především o následující negativní vlivy na životní prostředí.
Odlesňování pralesů
Jedním z hlavních negativních vlivů nejen při pěstování čokolády je potřeba zemědělské půdy. Ta se získává odlesňováním a kácením zejména deštných pralesů.
Přestože čokoláda může mít pozitivní vliv na lidské zdraví, nesmí být vyráběna způsobem, který lidskému zdraví ubližuje z druhé strany.
Dětská práce
Dalším zásadním vlivem na prostředí, v jakém žijeme, je nucená dětská práce. Jedná se zejména o problém afrických a jihoamerických producentů kakaových bobů.
Mezinárodní organizace se proto zasazují o to, aby do produkce čokolády nesměly být nuceně zapojovány děti jako levné pracovní síly.
Neférový obchod
Třetím významným negativním dopadem na prostředí k životu je neférovost často spojená s nákupem základní suroviny pro výroby oblíbené čokolády. Cílem je, aby samotní výrobci a producenti dostali zaplaceno spravedlivě a dostatečně.
Některé vládní i nevládní organizace za tímto účelem zřídily různé certifikáty zajišťující férovost při výrobě daného druhu čokolády.
Snaha se cení
Máme-li spravedlivě posoudit pokrok v oblasti zmenšení dopadu pěstování čokolády na životní prostředí, ve kterém žijeme, pak musíme konstatovat, že k pokroku dochází. Iniciativa, do níž je dokonce zapojen i britský král Charles III., přinesla například již zmíněné označování pomocí certifikátů.
Další dobrou zprávou je, že společné cíle v oblasti pěstování kakaa podepsalo už více jak dvanáct významných celosvětových výrobců čokolády a další se přidávají.